AYAM MASAK LEMAK CILI API Since 1969
by Nor Shuhaini Mat Sharip
Bahan-bahan
Bahan A
1 ekor ayam sederhana besar
- potong 20, basuh dan toskan airnya.
Bahan B
2 inci kunyit tua - dibuang kulit
40 ulas Cili Api ( kurangkan jika tak nak pedas )
8 batang serai ditumbuk hingga halus
Garam Kasar
- Tumbuk Semua bahan dengan lesung batu hingga lumat
Bahan C
4 batang Serai - ditumbuk manja
Bahan D
Santan dari perahan 1 1/2 biji kelapa tua.
Kentang ( kupas kulit dan potong 4 bahagian )
Kentang ( kupas kulit dan potong 4 bahagian )
Bahan E
- 2 ulas asam keping
Cara Membuatnya
- Satukan Bahan A, B & C di dalam kuali dan kecutkan ayam sehingga kering airnya
- Masukkan Bahan D
- Jerang dengan api sederhana besar sehingga santan pecah minyak dan masukkan Bahan E
- Rasa garam sesuai dengan selera.
- Angkat dan hidangkan.
RENDANG AYAM CILI API Since 1969
by Nor Shuhaini Mat Sharip
Bahan-bahan
Bahan A
1 ekor ayam daging sederhana besar
- potong 20, basuh dan toskan airnya.
Bahan B
3 inci kunyit tua - dibuang kulit
60 ulas Cili Api ( kurangkan jika tak nak pedas )
15 batang serai dihiris niais dan ditumbuk hingga halus
Garam Kasar secukup rasa
- Tumbuk Semua bahan dengan lesung batu hingga lumat
Bahan C
6 batang Serai - ditumbuk manja
Bahan D
Santan dari perahan 3 biji kelapa tua.
Bahan E
Setengah Cawan kerisik
Setengah Cawan kerisik
2 ulas asam keping
Bahan F
Pucuk Puding jika suka atau
Hirisan Halus Daun Kunyit Jika Suka
Cara Membuatnya
- Satukan Bahan A, B & C di dalam kuali dan kecutkan ayam sehingga kering airnya
- Masukkan Bahan D
- Jerang dengan api sederhana besar sehingga santan pecah minyak dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat dan keringkan dengan api sederhana supaya tidal berkerak tau hangus.
- berate-hati supaya daging ayam tidak lerai atau hancur.
- Masukkan Bahan E
- Rasa garam sesuai dengan selera.
- Sebelum dihidang boleh masukkan hirisan daun kunyit atau carikkan daun puding jika suka.
- Angkat dan hidangkan.
Boleh dimakan bersama nasi impit tau nasi.
Rahsia Masak Lemak Cili Api Daging Salai
by Nor Shuhaini Mat Sharip
No comments:
Post a Comment