Masakan

AYAM MASAK LEMAK CILI API Since 1969
by Nor Shuhaini Mat Sharip


Bahan-bahan


Bahan A
1 ekor ayam sederhana besar 
- potong 20, basuh dan toskan airnya.


Bahan B 
2 inci kunyit tua - dibuang kulit
40 ulas Cili Api ( kurangkan jika tak nak pedas )
8 batang serai ditumbuk hingga halus
Garam Kasar
- Tumbuk Semua bahan dengan lesung batu hingga lumat

Bahan C
4 batang Serai - ditumbuk manja


Bahan D
Santan dari perahan 1 1/2  biji kelapa tua.
Kentang ( kupas kulit dan potong 4 bahagian )


Bahan E
- 2 ulas asam keping


Cara Membuatnya

  1. Satukan Bahan A, B & C di dalam kuali dan kecutkan ayam sehingga kering airnya
  2. Masukkan Bahan D
  3. Jerang dengan api sederhana besar sehingga santan pecah minyak dan masukkan Bahan E
  4. Rasa garam sesuai dengan selera.
  5. Angkat dan hidangkan.

RENDANG AYAM CILI API Since 1969
by Nor Shuhaini Mat Sharip



Bahan-bahan


Bahan A
1 ekor ayam daging sederhana besar 
- potong 20, basuh dan toskan airnya.


Bahan B 
3 inci kunyit tua - dibuang kulit
60 ulas Cili Api ( kurangkan jika tak nak pedas )
15 batang serai dihiris niais dan ditumbuk hingga halus
Garam Kasar secukup rasa
- Tumbuk Semua bahan dengan lesung batu hingga lumat

Bahan C
6 batang Serai - ditumbuk manja


Bahan D
Santan dari perahan 3 biji kelapa tua.


Bahan E
Setengah Cawan kerisik

2 ulas asam keping

Bahan F
Pucuk Puding jika suka atau
Hirisan Halus Daun Kunyit Jika Suka



Cara Membuatnya

  1. Satukan Bahan A, B & C di dalam kuali dan kecutkan ayam sehingga kering airnya
  2. Masukkan Bahan D
  3. Jerang dengan api sederhana besar sehingga santan pecah minyak dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat dan keringkan dengan api sederhana supaya tidal berkerak tau hangus.  
  4. berate-hati supaya daging ayam tidak lerai atau hancur.
  5. Masukkan Bahan E
  6. Rasa garam sesuai dengan selera.
  7. Sebelum dihidang boleh masukkan hirisan daun kunyit atau carikkan daun puding jika suka.
  8. Angkat dan hidangkan.
Boleh dimakan bersama nasi impit tau nasi.






Rahsia Masak Lemak Cili Api Daging Salai
by Nor Shuhaini Mat Sharip






No comments:

Post a Comment